Purtarea bebelușilor hipotoni

În urma unei discuții despre bebelușii ce suferă de hipotonie, am dat de acest articol util.

Știam deja că bebelușii care stau prea mult în pătuț sau în cărucior sunt mai predispuși la această afecțiune:

”Dacă bebeluşii îşi petrec marea majoritate a zilei întinşi pe spate, acest lucru e rău nu numai pentru şolduri, dar s-a demonstrat că bebeluşii care stau în mod frecvent pe spate într-un cărucior pot să facă plagiocefalie (craniu deformat, plat la spate sau pe laterale), li se poate deforma corpul şi muşchii pot să nu fie tonifiaţi (Bonnet,1998). Cercetări susţinute de Academia Americană de Pediatrie afirmă că “în imobilizarea prelungită pe o saltea fermă sau pe un pat plat (cum ar fi într-un cărucior), influenţa constantă a gravitaţiei apasă suprafaţa corpului către saltea producând boli de poziţie şi bebeluşi cu tonus muscular scăzut (Short, 1996)”.”

(sursă poză)

Și tot din acea serie de articole despre poziția bebelușilor în brațe sau într-un sistem ergonomic de purtare versus într-un cărucior/scoică/bouncer/leagăn/pătuț, puteți afla cât de mult îl ajută pe bebeluș poziția verticală în brațe în formarea musculaturii și a simțului echilibrului. Deci purtarea bebelușului îl ajută la recăpătarea tonusului muscular, pentru că insesizabil e determinat să se miște ușor în ritm cu mama, să se țină de ea, să își păstreze echilibrul. Kineto-terapiile sunt de obicei chinuitoare și dureroase, la fel și chinul de a sta pe burtă forțați, când încă nu se pot rostogoli. Însă purtarea bebelușului echivalează cu exercițiile de la sol de stat pe burtă (când sunt puși ca să își ridice capul), fără să fie dureroase. Exercițiile sunt la fel de eficiente însă. Până când se așează singuri pe burtă de pe spate nu sunt pregătiți să stea pe burtă. Argumentele plus un film unde arată cum învață un copil să ajungă pe burtă în acest articol. Și după ce veți viziona filmul din link, veți constata că atunci când nu-i purtăm în brațe, cel mai bine se dezvoltă dacă sunt puși pe podea, fără șosete, pentru a avea aderența și puterea să se miște și să exerseze. Copiilor trebuie să li se ofere șansa să se miște liber. În pat pe saltea, pe canapea, în cărucior, în pătuț, ei stau inerți, le e prea greu să se miște. Deci ideal pentru bebeluș este ca atunci când vrea să nu mai stea în brațele mamei, să-l punem pe podea. Patul să fie doar pentru somn.

Însă din articol am învățat ceva nou: pentru un copil hipotonic de orice vârstă cele mai bune sisteme de purtare sunt wrapul țesut și slingul cu inele fabricat din material de wrap țesut (adică din țesătură dublu diagonală sau jacquard).

Leave a comment